Tampons tegen zwangerschap: toen ik het nog niet zo goed doorhad

Hé jij daar,

Tussen alle kwaaltjes en stresskes door, zou ik bijna vergeten dat mijn zwangerschap ook heeft gezorgd voor massa’s onvergetelijke momenten. Nu ja, los van alle mopjes die Stan tot hiertoe maakte over mijn penske (de buik), want die zijn vooral om snel te vergeten. Gelukkig is mijn man verder héél bekwaam (en heeft hij ergens gelezen dat je je zwangere vrouw regelmatig complimentjes moet geven, dat werkt wel).

Laten we even teruggaan naar een droge, frisse zaterdag begin november. Ze hadden mij op het werk overtuigd om de atletiekcoach van Britney te spelen in Thuis. Normaal doe ik enkel de sociale media en dus alles áchter de schermen van Vlaanderens meest bekeken fictiereeks. Maar als er één figurantenrol bij mij past, was het deze wel, dus ik bereidde mij vol overtuiging voor op de 3 volzinnen tekst die ik moest uitspreken voor plus 1 miljoen kijkers. Verder was ik superkalm.

Als een rasechte topfigurant arriveerde ik dik op tijd aan de atletiekpiste van Kessel-Lo waar de opnames zouden plaatsvinden. Zat ik daar superchill te wachten tot mijn grote tv-moment aanbrak, voelde ik ineens mijn regels opkomen. TYPISCH.

Uiteraard was ik totaal niet voorzien en zaten al mijn noodpakketten in elke handtas die ik niet bijhad, dus deed ik wat elke vrouw doet op zo’n moment: even naar toilet gaan om te checken of er al schade is, een tiental vellen wc-papier opgerold in mijn onderbroek leggen en hop naar de dichtstbijzijnde supermarkt hollen.

Oké, ik had ook gerief van een collega kunnen lenen, maar ik had tegelijk een hongerke en dat woog eigenlijk even hard op als de vrees om binnen enkele weken met een bebloede, spannende tight op tv te komen voor plus 1 miljoen kijkers.

Met een Flair, voorgemaakte wrap en een doosje tampons in de hand, wandelde ik terug naar de opnameplek. De Leo, kinderchocolade en Cha-Cha stak ik wijselijk in mijn jaszak. Niks zo irritant als de blik van een voorbijganger die denkt: weer zo’n menstruele vrouw vol cravings met een compleet gebrek aan zelfbeheersing.

Even twijfelde ik om eerst te eten, maar de vrees voor bloedvlekken op mijn tight nog voor het grote tv-moment zou aanbreken, won van de honger, dus ik passeerde toch maar eerst langs de wc. Gelukkig was er nog geen vuiltje aan de lucht. Snel die tampon erin en eindelijk ETEN (ja, vrouwen wassen hun handen na een toiletbezoek, ook al vóór corona).

De opnames verliepen super vlot. Ik mocht mijn voorbereide zinnetjes een 30-tal keer opnieuw zeggen, elke keer met evenveel overtuiging. Voor de niet-kenners: die 30 herhalingen lagen niet aan mijn onervaren onkunde, maar aan de vreselijke realiteit dat een scène van 30 seconden tv zowat 10.000 keer zo lang duurt om op te nemen. Gelukkig ben ik supergeduldig en was ik zeker dat mijn verse tampon nog enkele uren kon uithouden.

Mijn bijdrage zat erop en met een brede glimlach bolde ik naar huis, wetende dat ik binnen enkele weken op tv vereeuwigd zou worden als dé atletiekcoach van Britannieke. Dromen kunnen echt uitkomen, zolang je er maar blijft in geloven. (Zonder ironie. Voor iemand die al heel haar leven kijkt naar Thuis, is dit echt een dream coming true.)

Kom ik lekker onderkoeld aan thuis (want zo glamoureus zijn tv-opnames in de winter), ga ik natuurlijk direct even langs de wc. Toen ik mijn onbebloede tampon uithaalde, was ik vooral opgelucht dat het risico op gênante bloedvlekken in beeld 100 procent onbestaande was. SCORE.

Toen mijn regels de dag nadien nog altijd niet doorkwamen, stelde ik mij geen vragen. Toen mijn regels 3 dagen later nog altijd niet doorkwamen, begon ik het toch wat raar te vinden en ging ik effe tellen. Blijkbaar moest ik 1,5 week geleden al ongesteld zijn. Hmm.

ZOU HET ECHT?

Mijn man en ik waren al een klein tijdje bezig met onze kinderwens, maar de eerste maanden gebeurde er niet veel aangezien mijn regels en vrouwelijk proces tout court niet meteen doorkwam. De gynaecoloog volgde alles netjes op en ik moest pilletjes nemen om alles lekker op gang te trekken. Aangezien in oktober onze grote verhuis gepland stond, wou ik het tellen en pillen slikken eventjes zo laten. Gewoon effe volle focus op het huis. Aan die baby werken we erna wel weer.

Net omdat we er even niet mee bezig waren, stond ik totaal niet stil bij het idee dat ik gewoon zwanger kon zijn. En dus stuurde ik op een prachtige ochtend een Whatsapp’je naar mijn man die op de trein zat naar zijn werk: “Mag ik je even bellen?”

Iedereen haat een bericht met de vraag “of je even mag bellen”. BEL DAN GEWOON. De onheilspellende gedachten vlogen sowieso instant door zijn kop. En zoals altijd was de uiteindelijke boodschap veel minder erg dan wat je vreest op zo’n moment: “Ik denk dat ik zwanger ben.”

Hoezo, ge dénkt het? Ik had de positieve zwangerschapstest nog in mijn handen, maar uiteraard had ik eerst zo’n goedkope test gebruikt, want wie verspilt nu de dure test als je na 1,5 weken overtijd zijn totaal niet zeker weet dat het wel eens een positieve test zou kunnen worden?

“Probeer u nog niet te zot te maken. Ik doe straks nog een nieuwe test, van die goeie dure.”

Zelfs na de tweede positieve test was ik nog niet overtuigd. Zelfs nadat de dokter bloed nam en het positieve resultaat meegaf, heb ik nog gevraagd of ik dan echt 100 procent zeker zwanger ben “want hoe zeker kan je dat eigenlijk zien in het bloed”? De dokter bleef beleefd, maar kon zijn lach niet verstoppen.

Pas na een eerste echo op 4 weken (ik ben zo’n vrouw ja), was ik zeker. Alsof ik dat minuscule vruchtje eerst moest zien voor ik het kon geloven. Voor ik het wou geloven.

“Schat, ik ben echt zwanger.”

Toen mijn atletiekcoachscène op tv kwam, moest ik uiteraard terugdenken aan die tampon. Ik moest ook lachen met mijn totale onwetendheid toen. Dat het zelfs geen enkel moment in mijn hoofd was opgekomen.

Uiteraard heb ik nog effe gedubbelcheckt of er op tv geen blauw touwtje zichtbaar was. Missie geslaagd.

De eerste jaren ga ik hem nog wat sparen, maar dit verhaal vertel ik later sowieso aan ons Jean-Marieke, al is het maar om zijn awkward blik te zien elke keer zijn moeder het woord ‘tampon’ uitspreekt.

Dikke zweetknuffels en veel XOXO’tjes,

INGE XX

4 gedachtes over “Tampons tegen zwangerschap: toen ik het nog niet zo goed doorhad

 1. Isabelle Leurant zegt:

  Wat tof geschreven, jij naïef ding… ;p
  Eentje van mij… Je lijkt -net als ikzelf, lang geleden- een “salopette” een topidee te vinden in combo met zwagerschap… mmm. Neem het van mij aan dat je deze keuze over x-tijd je zuur zal opbreken: op een bepaald moment zal je blaas je leven overnemen. Létterlijk. En dan krijg je geen aangetekend schrijven met de melding ‘misschien zou je er kunnen aan denken om naar het toilet te gaan’. Oh neen. Die liefdesgarnaal in je tummy zal dan ook de ‘ultieme kik’ geven wanneer je, je bolle “pens” in de weg zittend, zal vechten met de niet-meewerkende-beretellen en met de drang om toch maar één van je handen ‘down under’ te knijpen om de verwachtte tsunami tegen te houden…
  Dus mode tip van de dag: draag ne rok! 🙂 Jean-Michmich? Pourquoi pas Aristide (même ‘Brilland’) ou Arsène?

  Geliked door 1 persoon

  • Irene zegt:

   Nochtans, ik was ook van de salopetten en ik heb nooit pipi in mijn broek gedaan omdat ik hem niet op tijd naar beneden kreeg en mijn baby kon toch ook een paar goedgeplaatste kicks uitdelen :p
   Ik kan nu een zot verhaal tegen mijn lief vertellen over die atletiekcoach van Britannieke uit Thuis (ook fervent kijker hier) waarvoor dank.
   Wel herkenbaar trouwens. Ik had anderhalve week van die vage krampen en het gevoel dat ik mijn regels ging krijgen en er kwam ook niets. En dan ook eerst een cheape test gedaan en dan een dure om te zien hoeveel weken ik al zwanger was maar dat bleek ook niet te kloppen. Die test zei 1 à 2 weken en volgens mijn bloed was’t al 7 weken.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s