Loop je? Dan ben je een hardloper, en dit zijn 7 redenen waarom

Deze blog verscheen eerst op de blogpagina van mijn zaligste loopclubje van de Asics Frontrunners.

Hé jij daar!

Als deze bizarre tijden íets positiefs hebben opgeleverd, is het wel dat er opvallend meer mensen in beweging zijn gekomen tijdens de lockdown. Wandelen, fietsen, maar ook lopen is serieus geklommen in het lijstje van favo bezigheden. 

Mooi zo!

Maar voor ons frequente loperkes weinig nieuws natuurlijk. Voor mij staat hardlopen natuurlijk al een paar jaar in mijn top 3 van noodzakelijke goedjes. Maar wat blijkt nu? Veel mensen die pas begonnen zijn met hardlopen voelen zich supervaak onzeker over hun loopjes. Is het niet te traag? Of ben ik niet te zwaar of te oud om mezelf een hardloper te noemen?

Weet ge wat? Dat het dikke zever is!

Nee, je bent niet te traag. En nee, je weegt niet te veel. Te oud? WAT IS DAT ZELFS! Binnen de loperkeswereld geldt er maar 1 regel: loop je? Dan ben je een hardloper. PUNTO FINAL. 

En voor iedereen die hier toch nog zijn twijfelkes over heeft, heb ik enkele puntjes samengesteld die je instant zullen overtuigen van hoe hard je een hardloper bent. 

Ontkennen heeft geen zin, lievekes. Gewoon geloven! Ready? Let’s go!

Hier zijn mijn 7 redenen waarom iedereen die loopt een hardloper is:

  1. TRAAG LOPEN IS OOK LOPEN

Wat is dat zelfs ‘traag’ lopen? Of je nu loopt aan 5 minuten per kilometer of 8 minuten per kilometer: er zal áltijd iemand sneller lopen dan jou. Conclusie? Jezelf vergelijken heeft geen enkele zin! (Maar echt nooit hé!) Niemand wordt wakker met snelle benen. Dat kost tijd en héél veel training. Gewoon focussen op je eigen tempo en eigen doelen en blijven doen wat je graag doet: genieten van je loopjes. Want dat is uiteindelijk het enige waarom het draait. 

  1. ELKE STAP DIE JE LOOPT IS BETER DAN ELKE STAP DIE JE NIET HEBT GELOPEN

Of je nu 1, 3 of 10 kilometer gaat lopen: elke meter die je hebt bewogen, is gewonnen tegenover elke minuut die je langer in je zetel hebt doorgebracht. Wees dankbaar voor alle beweging die je hebt gedaan. Hoe weinig het soms ook lijkt, het is áltijd beter dan niks, vergeet dat nooit. Een kilometer lopen is en blijft een gelopen kilometer. Het is exact zo logisch als het klinkt! 

  1. JE VOORUITGANG IS ALTIJD GROTER DAN JE DENKT

Oké, ik snap het. Je ziet soms grafiekjes van andere lopers waarbij je denkt: damn, dat wil ik ook! En jouw eigen loopjes lijken plots in het niks te verdwijnen, want die andere loopt wel héél ver en héél snel en héél soepel. Besef op zo’n momenten heel goed van waar je komt. Kan je nog ‘maar’ 1 kilometer aan één stuk lopen? SO WHAT! Een tijdje geleden liep je waarschijnlijk nog geen 300 meter zonder dat jouw hart uit je lijf bonsde. Vergeet nooit van waar je komt: elke vooruitgang is een overwinning op jezelf!

  1. LEEFTIJD IS OOK MAAR EEN GETAL

Hoe kan iemand nu ooit te oud zijn om iets te doen wat supergezond is voor dat lijveke? Zolang jij nergens last hebt en geniet van je loopjes, waarom zou je die dan willen opgeven enkel en alleen omdat er ergens misschien luie wezens rondhangen die eventueel misschien een opmerking zouden kunnen maken over je hogere leeftijd. Gewoon gáán en genieten! Niemand kent jouw lijf beter dan jezelf, en daar mag je op vertrouwen! 

  1. JA, JE BENT OOK EEN LOPER ALS JE NOG GEEN MARATHON HEBT GELOPEN

Het lijkt soms alsof je minstens een marathon moet gelopen hebben om bij het groepje van hardloperkes te horen. Of toch zeker een halve! Weet ge wat? Er is echt niemand op de wereld die ‘zomaar’ een marathon loopt. Wees geduldig en gun je lichaam alle tijd die het vraagt. En blijf ondertussen lekker dankbaar voor elke meter die je mag en kan lopen. Ben jij niet gemaakt voor de lange afstand? EN DAN! Je hoeft echt geen 42 kilometer te lopen om een hardloper te zijn, vraag maar aan Usain Bolt! 

  1. JOUW GEWICHT BEPAALT NIET WIE JE BENT. NOOIT

Ik ben sowieso niet de enige die al eens gemene opmerkingen hoorde over ‘zwaardere’ lopers. Hopelijk ben ik ook niet de enige die hierover de discussie durfde aangaan. Ik zweer het: stop met mensen te beoordelen op basis van een getal op de weegschaal. Ik ken heel wat hardlopers die zwaarder zijn dan mezelf en mij toch makkelijk ver achter zich kunnen laten! En omgekeerd zijn er dan weer  slankere loperkes die ik netjes achter mij kan laten. Dus lig alsjeblieft nooit wakker van je gewicht. Zolang jij gezond kan lopen, ben en blijf je een hardloper. En laat je nooit iets anders wijsmaken, oké?  

  1. EN DE BELANGRIJKSTE: WANNEER LOPEN JE INTENS GELUKKIG MAAKT

Geniet je met elke spiervezel van je lijf van je loopjes? Dan ben je definitely een hardloper! Zelfs al geniet je sommige loopjes met iets minder spiervezels van je training. Het allermooiste wat hardlopers bindt, is ongetwijfeld hun eindeloze liefde voor hun loopkilometerkes. Geniet ervan, en blijf daar vooral van genieten.

Dikke zweetknuffels en veel XOXO’tjes,

INGE

2 gedachtes over “Loop je? Dan ben je een hardloper, en dit zijn 7 redenen waarom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s